Coco Loco
De opmerkende lezer had het al gezien op de foto van ons huisje: in de voortuin staan palmbomen. Kokospalmen (cocos nucifera) om precies te zijn. Een aantal van de vruchten is nu rijp.
We hebben er 2 gescoord. De eerste hebben we gedemonteerd en (deels) geconsumeerd. Numero dos gaan we proberen te planten in de hoop dat er een nieuwe palmboom uit gaat groeien (Barthold, nog adviezen?)
Het plan van aanpak was alsvolgt: eerst het vezelige omhulsel een stuk wegkappen, daarna de kokosmelk opdrinken en tot slot de noot verder ontdoen van het omhulsel, kraken en leegpeuzelen. (zie het stripverhaal).
Er is een ding wat ik nog moet uitzoeken: ik kan me niet voorstellen dat een localio meer dan 30 minuten besteed om een luizige kokosnoot op te peuzelen. Dus er moet een snellere methode bestaan met betere tools, dan de manier waarop ik het aangepakt heb…
Het kan in minder dan 1 minuut, met de juiste tools zoals de ‘locals’ het doen.
Stap 1, koop een ‘Hacha’ (ik weet de nederlandse naam niet) is een soort hakmes. En gebruik geen ‘machete’=lange kapmes.
Stap 2, kap zoals in foto 1 om het water met een rietje te drinken.
Stap 3, als al het cocoswater op is leg de coco op z’n kant op stuk hout om de vloer niet te beschadigen. Gebruik de afgekapte stukken om de coco te ondersteunen. Met 1 slag de coco in de ‘LENGTE’ hakken en als de hacha niet helemaal door gaat weer alles omhoog en nog een keer hakken. Haal de hacha eruit en kraak de ‘noot’ in 2. Suerte!
Hoi arubalocal: bedankt voor de tips! Een ‘hacha’ is volgens mij een bijl, klopt dat?
Hey Job krijgt die tekkel van jullie wel genoeg te eten?? 😀
Kef, kef…
Ik mis in het stappenplan alleen nog het moment dat de rum in de noot gegoten wordt…
Juist, hacha=bijl (en liever extra scherp).
*Rum of Bols(jenever) ingieten voordat het rietje erin gaat.
Ik begrijp dat die klauwhamer het bieden van morele steun heeft waargenomen?
Altijd fijn… Zo’n mooie hamer….
Mooi…
Zo’n hamer… hmmmm…..
zwaar leven hoor, daar op aruba 😉
hoe zit dat nou met die bruine harige dingen die ze bij Albert verkopen als kokosnoten? Op tropische foto’s zie ik altijd van die grote groene. Volgens mij worden we keihard gedold hier in Nederland.
Aan Paulienos,
Er wordt niet met jullie gedold. In tegendeel Albert pelt ze allemaal netjes voor jullie zodat je niet de “hacha” erbij hoeft te pakken, zeer ontwikkeld daaro en vooral ruimte besparend. Dat mooie groene is de dikke buitenschil en dat bruine harige zit in het midden daarvan.